Більшість людей вважають, що алкоголь є дієвим механізмом подолання тривоги.
За даними Американської асоціації тривоги та депресії (ADAA), близько 20% людей, які мають соціально тривожний розлад, страждають від алкогольної залежності та зловживання алкоголем, а нещодавнє дослідження показало, що ці проблеми найбільш поширені серед жінок.
Алкоголь дійсно пригальмовує роботу мозку та руйнує певні блоки. Чому? Бо він імітує дію гама-амінобутанової кислоти (амінокислота, що є найпоширенішим гальмівним нейромедіатором в центральній нервовій системі). При травматичному досвіді мозку людини бракує гама-амінобутанової кислоти. В стані алкогольного сп’яніння людина тимчасово не відчуває тривожності, але і не в змозі вирішити проблеми. Надмірне вживання алкоголю посилює ризик хронічних захворювань та психічних розладів.
Алкоголь підсилює вироблення у мозку так званих гормонів «щастя» (окситоцину, дофаміну,серотоніну). В результаті його впливу людина відчуває себе щасливішою та менш тривожною, тому так багато людей схиляються до вживання алкоголю у складні моменти життя. Але це недовготривалий ефект: через кілька годин після вживання алкоголю може підвищитись рівень тривожності. Крім того, безпечної дози алкоголю не існує, алкоголь не можна вживати вагітним жінкам та людям за кермом.
Надмірне вживання алкоголю також може призвести до похмілля із такими симптомами як нудота, запаморочення, головний біль, зневоднення та низький рівень цукру в крові, що ще більше сприятиме підвищенню тривожності.
Вченими проведено дослідження за участю студентів, в ході якого виявили негативний зв’язок між рівнем споживання алкоголю, проблемами психічного здоров’я та успішністю. Студенти, які надмірно вживали алкоголь, частіше відчували помірний або високий психологічний дистрес (повторюваний стрес) та мали академічну неуспішність.
Рекомендації:
• Під час підвищеної тривожності виключіть вживання алкоголю зі свого раціону.
• Навчіться керувати симптомами тривоги.
• Важливо розуміти, що повністю позбутися від тривоги неможливо, та й небезпечно для життя, так як тривога – це сигнал організму на мобілізацію. І в більшості випадків, якщо загроза реальна, тривога допомагає вчасно зреагувати на небезпеку і впоратися з нею. Тому наше завдання не позбутися тривоги в повному обсязі, а впоратися з нею.

Із сайту - Психологічна підтримка @psy_support

2014578