У всьому світі люди стикаються з численними формами вкрай несприятливих обставин. Це може бути як особисті труднощі і стрес, пов'язані з роботою або сім'єю, так і проблеми, що торкаються цілих спільнот – війна, насильство, хвороби тощо.

Для підтримки людей, які переживають такі вкрай несприятливі обставини, перша леді України Олена Зеленська ініціювала створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Бюро ВООЗ в Україні розробило курс «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+) – мультимедійний курс самодопомоги у боротьбі зі стресом, який проводиться протягом п'яти тижнів у групах чисельністю до 30 осіб одночасно.

27 – 29 вересня 2022 року психологами Вінницького обласного центру соціальних служб Роксаною Пилявець та Тетяною Більо проведено тренінг для 26 фахівців з 13 територіальних громад області. Відкриття заходу відбулось за участі директора центру Олени Стоялової.

Подія пройшла за підтримки проекту Ініціатива з захисту прав дитини та розвитку соціальних послуг, проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), який реалізується Alinea International за підтримки Уряду Канади.

За результатами тренінгу підготовлені пари (фасилітатор і ко-фасилітатор) матимуть можливість допомагати людям освоїти навички керування стресом у складних життєвих ситуаціях, використовуючи знання та уміння, отримані на курсі.

Курс SH+ є одним із низки науково обґрунтованих масштабованих психологічних втручань і може пропонуватися наряду з іншими втручаннями у галузі психічного здоров'я або громадськими програмами.