Конфлікти й непорозуміння трапляються у будь-якій сім'ї, але інколи вони стають загрозливими для фізичного та психологічного здоров'я людини. Кожного року більше 1 000 000 людей в Україні страждають від різних форм насильства у своїх родинах.

Кожна ситуація пов’язана із вчиненням насильства є індивідуальною, і тому виникають запитання, чи можливо створити загальні стратегії захисту для постраждалих, чи будуть вони ефективними, та чи є розгляд даної теми актуальним в наш час?

29 - 30 вересня та 6 - 7 жовтня 2022 року Вінницьким обласним центром соціальних служб організовано онлайн навчання для двох груп фахівців, на яких покладено обов’язки щодо роботи з особами, які постраждали від домашнього насильства. У навчанні взяли участь 44 спеціалісти з 42-х територіальних громад Вінницької області.

Завдяки злагодженій роботі тренерів – Богдана Руденка, заступника директора Херсонського обласного центру соціальних служб та Олени Лукаш, психотерапевта, засновниці Харківської ГО “Центр психологічного розвитку “Разом”, було досягнуто поставленої мети, зокрема у ознайомленні фахівців із теоретичною частиною програми та її практичним застосуванням.

Присутніх ознайомлено із особливостями діагностики психоемоційного стану постраждалої особи та методиками проведення індивідуальної реабілітаційної роботи. Завдяки практичним вправам і технікам, що використовуються на етапах індивідуальної та групової роботи з постраждалою особою, учасникам навчання вдалося відпрацювати навички мотиваційної бесіди, спрямовані на визначення рівня мотивації постраждалої особи.

Також акцентовано увагу на принципах та особливостях роботи для фахівців загальних та спеціалізованих служб, які здійснюють діяльність, спрямовану на підтримку постраждалих осіб.