Під час військових дій психіка людини перебуває в постійному напруженні. Реакціями на стресові та травматичні події можуть бути страх, ступор, плач, агресія, почуття провини, апатія та інші. З такими почуттями багато людей просинаються у своїх домівках та підвалах, у тимчасових притулках по всьому світу. Навіть знаходячись в умовній безпеці, через стрічку новин українці щодня стають очевидцями страшних подій.

Враховуючи поточну ситуацію в країні, вкрай важливо забезпечити надання вчасної психологічної підтримки та допомоги всім громадянам України, які цього потребують.

11 – 12 жовтня 2022 року фахівцями Вінницького обласного центру соціальних служб продовжено серію навчальних заходів на тему: «Перша психологічна допомога дітям та їх батькам в умовах війни». Учасниками вебінарів стали спеціалісти із надання соціальних послуг з 8 територіальних громад Вінницької області. Доповідачами були психологи Тетяна Більо та Роксана Пилявець.

Мета заходу – ознайомлення надавачів соціальних послуг з особливостями роботи надання вчасної психологічної підтримки та допомоги мешканцям Вінницької області, які цього потребують.

Учасники дізналися як саме спілкуватися з людиною, яка зазнала лиха або пережила травматичну подію, а також отримали набір навичок та вмінь, володіння якими допоможе фахівцям у роботі з дітьми обмежити прояви стресу, що виникає як наслідок нещасних випадків, стихійних лих, конфліктів, міжособистісного насильства та інших кризових ситуацій.

Зважаючи на здатність першої психологічної допомоги посилювати спроможність людини адаптуватися і долати негаразди, така допомога допомагає запобігти коротко- та довгостроковим психологічним проблемам, що можуть виникнути в результаті стресових чи травматичних подій. Дедалі більше наукових свідчень підтверджують той факт, що адекватна підтримка з боку громади та окремих осіб з найближчого середовища людини є найважливішим чинником, що сприяє нормальному майбутньому та відновленню після переживання травматичного досвіду.