На виконання Наказу Вінницької обласної військової адміністрації від 21.06.2022 «Про посилення соціальної підтримки та допомоги сім’ям Захисників та Захисниць України Вінницької області» Вінницький обласний центр соціальних служб забезпечує навчальний та методичний супровід психологів та фахівців із соціальної роботи, які здійснюють/будуть здійснювати визначення індивідуальних потреб членів сімей Захисників та Захисниць України, надання їм необхідної психологічної підтримки та соціальних послуг.

До участі у вебінарі запрошено працівників закладів, що надають соціальні послуги, та психологів, що працюють у закладах різних галузей (освіти, охорони здоров’я, соціального захисту) із всіх 63-х територіальних громад Вінниччини.

Завданням спільного навчання соціальних працівників та психологів є формування взаємодії та єдиних підходів до роботи з сім’ями в складі робочих груп, які створюються в територіальних громадах області.

Для того, щоб кожен, хто долучається до роботи з сім’ями Захисників та Захисниць, чітко уявляв свою роль і місце у системі взаємодії, заступник директора обласного центру соціальних служб Ольга Слободяник презентувала розроблений на регіональному рівні Порядок дій щодо створення в громаді системи роботи з питань соціальної підтримки та допомоги сім’ям Захисників та Захисниць України.

З метою підготовки учасників вебінару до відвідування сімей, начальником відділу підвищення професійних компетенцій працівників надавачів соціальних послуг Інесою Юзьковою представлено основні засади і правила спілкування з отримувачами послуг під час вивчення їх потреб, налагодження контакту та надання підтримки.

Корисну і важливу інформацію щодо особливостей соціальної підтримки Захисників України та членів їх сімей, надала учасникам зустрічі заступник начальника управління у справах ветеранів війни Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації Євгенія Григорук.

Програмою навчальних заходів, розробленою Вінницьким обласним центром соціальних служб за участі навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Вінницької області, передбачено цикл щотижневих семінарів та супервізійних зустрічей для розгляду особливостей роботи з окремими категоріями сімей, опрацювання різних форм та інструментів роботи, обміну досвідом та професійної підтримки.