З початком військових дій в країні значно збільшилися факти домашнього насильства, оскільки всі члени сім’ї постійно перебувають в стресовому стані. Обмежені в пересуванні, втрата доходів, соціальна ізоляція, зміна місця проживання та занепокоєння збільшують ймовірність того, що вразливі категорії населення потерпають від домашнього насильства.

Проблемами тих, хто перемістився із зон активних бойових дій, є – страх, агресивність, злість, підозрілість, недовіра. Дуже часто вони починають конфліктувати в сім’ї, з родичами, з колегами на роботі.

18 жовтня працівниками обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, спільно із представниками мультидисциплінарної мобільної команди, яка діє в рамках проекту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди», що реалізується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, здійснено виїзд до Жмеринського району, де тимчасово проживають внутрішньо переміщені особи.

Під час заходу були висвітлені питання щодо отримання гуманітарної допомоги, відновлення документів, оформлення соціальних виплат, сприяння у встановленні/відновленні статуса інвалідності, влаштування до навчальних або соціальних закладів, консультації психолога та сприяння в отриманні медичної допомоги. Учасникам надано чіткий алгоритм дій у разі виникнення домашнього насильства та поінформовано про наслідки домашнього насильства. Також внутрішньо переміщені особи отримали візитівки та інформаційні буклети.

Після заходу фахівці здійснили виїзд до сім’ї, яка перемістилася із зони проведення бойових дій. Жінка з дітками отримала психологічну підтримку, юридичну консультацію та гуманітарну допомогу.

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися:
068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
097 578 82 89 (психолог);
Viber: 097 578 82 89. Консультації надаються з понеділка по четвер - з 9:00 до 18:00 год., в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

За допомогою до працівників обласної мультидисциплінарної мобільної команди, яка надає соціально-психологічні послуги сім`ям з дітьми, особам, постраждалим від військових дій збройних сил російської федерації, можна звернутися:
096 337 61 80 (психолог);
066 756 27 24 (фахівець із соціальної роботи, юрист та медик).