Однією з найважливіших складових професійної компетентності у кожній сфері діяльності є обмін досвідом, оскільки знання та навички, які набуваються під час навчань, не можуть задовільнити всі запити та окремі випадки під час практичної роботи.

Запровадження обміну досвідом між окремими спеціалістами дає можливість пошуку нових підходів, спрямованих на координацію міжвідомчої взаємодії та здійснення психосоціальної підтримки населення, постраждалого від війни, на рівні територіальної громади.

3 лютого 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено в режимі онлайн першу зустріч з метою обміну досвідом для психологів та фахівців із соціальної роботи, які надають необхідні соціальні послуги і психологічну підтримку сім’ям Захисників та Захисниць України. Участь у зустрічі взяли 204 фахівці із 48 територіальних громад.

До проведення заходу залучено психолога Вінницького обласного центру соціальних служб Тетяну Ковальчук, яка надає психологічні консультації учасникам АТО та має великий досвід роботи з сім’ями Захисників та Захисниць України.

Під час зустрічі Т. Ковальчук зосередила увагу учасників на зовнішніх та внутрішніх ресурсах клієнта, його мотивації до взаємодії з психологом, усвідомленні клієнтом необхідності психологічної допомоги, побудові взаємодії між психологом та клієнтом, а також стадіях переживання горя та втрати, особливостях побудови індивідуальної роботи та проведення групових заходів

Крім того, психолог наголосила на необхідності взаємодії всіх служб, закладів та організацій, які можуть надати соціальні послуги та психологічну підтримку сім’ям з метою визначення та задоволення їх потреб.

Відповідно до плану Вінницького обласного центру соціальних служб у 2023 році з метою обміну досвідом передбачено проведення щомісячних зустрічей для спеціалістів, які надають підтримку членам сімей Захисників та Захисниць України.

1