7 лютого 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб завершено проведення тренінгу з підготовки кандидатів в опікуни/ піклувальники та усиновлювачі за варіативною модульною програмою.

У навчанні взяли участь п’ять сімей кандидатів в опікуни/ піклувальники та три сім’ї кандидатів в усиновлювачі. Кандидати познайомилися між собою, обговорили правила активної роботи в тренінговому занятті та цінності кожної з сімей. Протягом семиденного навчання в групі панувала позитивна атмосфера.

Учасники ознайомились з міжнародним досвідом та законодавством України з питань забезпечення прав дитини, підтримки сімей з дітьми, розвитку соціальної роботи та соціальних послуг; отримали інформацію про суб'єктів соціальної роботи, які дотичні до вирішення питань дітей, які опинились у складних життєвих обставинах; дізнались про форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Під час навчання кандидати вчились визначати потреби, зрозуміти зв'язок між потребами та бажаннями; дізнались про способи формування прив’язаності у дітей, а також визначали причини порушення прив’язаності.

Під час роботи в групі окрему увагу було приділено організації першої доби перебування дитини в новій сім’ї та закономірним етапам адаптації дитини до нових умов.

Координатори навчання Чижик Світлана та Ільчук Микола розкрили теоретичні аспекти впливу травми на розвиток дитини. У ході виконання рольових вправ кандидати побачили як проблема або травма минулого може проявлятися неадекватними реакціями в поведінці дитини.

На завершальному етапі навчання учасники зустрілись з представником служби у справах дітей обласної військової адміністрації та обговорили питання подальших кроків, які передують влаштуванню у родину дитини.

Чергове навчання кандидатів відбудеться у березні 2023 року.

1