Сім'я є природним середовищем первинної соціалізації дитини, засобом збереження і передання культурних цінностей від покоління до покоління, джерелом її матеріальної та емоційної підтримки.

З перших днів появи дитини в сім ї, прийомні батьки покликані готувати її до життя та практичної діяльності, в домашніх умовах забезпечити розумну організацію її життя, допомогти засвоїти позитивний досвід старших поколінь, набути власного досвіду поведінки і діяльності.

Тренер, Галина Паньонтко, визначила, що успіх сімейного виховання значною мірою залежить від організації домашнього побуту, традицій сімейного життя: порядку в сімейному господарстві, залучення дітей до розподілу бюджету сім'ї, загального режиму дня, визначення для кожного свого місця, дотримання певних сімейних правил. Виховний вплив сім'ї зростає, якщо батьки цікавляться не лише навчанням, а й позанавчальною діяльністю своїх дітей.

Значну увагу звернули на важливість моделі «Надійний базис», що побудована на принципах терапевтичного піклування про дітей, які постраждали від нехтування, жорстокого поводження, сепарації або втрати. Більшість дітей у певній мірі відчуватимуть вплив цього досвіду впродовж всього життя. Проте, терапевтичне піклування в сімейних формах виховання допоможе багатьом дітям досягнути стабільності у дорослому житті, стати хорошими партнерами, батьками і бути щасливими.

В основі моделі «Надійний базис» лежать теорії прив язаності та життєстійкості. Надійний базис включає п ять компонентів опіки – доступність, чуйність, прийняття, співпраця, приналежність до сім ї – які взаємодіють між собою та спрямовані на розвиток умінь ефективного піклування про дітей, які зазнали впливу насильства та жорстокого поводження.

Кожен, хто бере участь у розвитку дитини (наприклад, вчителі чи люди, які працюють з молоддю) можуть використати цю модель, як основу для оцінки потреб розвитку дітей та методів, спрямованих на задоволення цих потреб.

Учасники тренінгу в черговий раз впевнилися у тому, що дитина відчуватиме себе в світі дорослих не гостем, не випадковим відвідувачем, а законним спадкоємцем всього, що вже досягнуто, при умові збудованого міцного емоційного фундаменту, який вона дістає в сім ї. А також в тому, що впевненість в собі, своїх силах і можливостях, вміння боротися з труднощами – все це зароджується в дружній, теплій атмосфері дому.

1