Війна в Україні підняла актуальність проблеми збереження психологічного здоров’я військовослужбовців на принципово новий рівень. Участь у бойових діях практично завжди супроводжується стресовою реакцією організму, яка без відповідної своєчасної кваліфікованої допомоги може призвести до несприятливих наслідків, як для самого військовослужбовця, так і для суспільства в цілому. Психологічна травматизація особового складу стає причиною зниження ефективності виконання завдань за призначенням та збільшення небойових втрат після повернення військовослужбовців до мирного життя. Також психологічні травми зумовлюють виникнення труднощів із соціалізацією та погіршують якість життя військовослужбовців, створюють тривалі соціальні проблеми.

У зв’язку з цим гострою є потреба в консультаційній і психотерапевтичній допомозі різним категоріям травмованих осіб – військовослужбовцям, ветеранам, членам їхніх сімей, які переживають руйнацію звичного життя.

30 березня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб розпочато цикл навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей Захисників та Захисниць України Вінницької області, щодо особливостей надання психологічної підтримки військовослужбовцям. До проведення навчань будуть запрошені військові психологи та лікарі.

Відкрила навчання заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольга Слободяник, яка зазначила, що в умовах повномасштабної війни у нашій країні надання соціальних послуг та психологічної підтримки захисників та захисниць України та членів їх сімей можуть бути тим чинником, який безпосередньо надасть можливість адаптуватись учасникам бойових дій до мирного середовища, уникнути ймовірної тривоги щодо змін у стосунках з дітьми, подружжям, родиною, близькими людьми, викликаних війною.

Спікер заходу Сергій Міщук – національний тренер, супервізор Міністерства у справах ветеранів, координатор проекту "Психологічна підтримка під час війни", який реалізується за підтримки першої леді Олени Зеленської, надав грунтовну інформацію з питань загальної психології та професійних питань, враховуючи потреби та досвід учасників заходу, відповів на їх численні запитання.

Під час зустрічі С. Міщук зосередив увагу учасників на особливостях консультування військовослужбовців, які знаходяться в закладах охорони здоров’я. Зокрема звернув увагу на відмінності між мотиваційною мережею цивільного населення та військовослужбовців, надав поради щодо стабілізації їх психіки, зняття тривожності.

Спікер зазначив, що надаючи психологічні послуги, необхідно чітко визначати межі власної компетентності, щоб ефективно використовувати механізм перенаправлення до інших фахівців.

Учасники зустрічі отримали контакти спікера у соціальних мережах для взаємодії та обміну методичними матеріалами.1