Надання соціальних послуг та психологічної підтримки дає великий потенціал для відновлення родин, які постраждали через воєнні дії.

06 квітня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб продовжено цикл навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей захисників та захисниць України.

Спікером заходу вдруге став Сергій Міщук – національний тренер, супервізор Міністерства у справах ветеранів, координатор проекту "Психологічна підтримка під час війни", який реалізується за підтримки першої леді Олени Зеленської.

Під час зустрічі С. Міщук зосередив увагу учасників на роботі з сім’ями військовослужбовців, метою якої є вирішення соціальних проблем сімей військовослужбовців, збереження і розвиток соціальних функцій сім’ї, відновлення фізичних і психічних сил військовослужбовців, коригування особистісних настанов щодо адаптації до нових умов життя, допомога в професійній адаптації учасників бойових дій.

Спікер наголосив, що визначальним фактором, який впливає на емоційний стан людини, психіку, фізичний стан та діяльність, є сім’я. Сьогодні сім’ї захисників стикаються з безліччю проблем різного характеру. Зокрема, через нестачу знань, культури, особистісних особливостей членів сім’ї і ряду інших чинників виникають різні типи реагування, а відповідно і поведінки. Цей момент, як правило, супроводжується потрясіннями, призводить близьких до стресового стану, викликає почуття розгубленості і безпорадності. Різка зміна соціального статусу і матеріального становища сім’ї, тяжкий психологічний стан голови родини не можуть не позначитися на всіх її членах. Тому потрібно надавати соціально-психологічну допомогу не тільки колишньому військовослужбовцю або ветерану «гарячих точок», а й усім його близьким - батькам, дружині, дітям. Саме тому робота психолога з усією родиною є надзвичайно актуальною для позитивної адаптації самого військовослужбовця і всієї родини як до умов несення військової служби, так і до мирних умов життєдіяльності.

1