19 квітня 2023 року Вінницьким обласним центром соціальних служб в режимі онлайн проведено навчання для психологів, які працюють в мережі надавачів соціальних послуг.

Відкрила навчання директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова, яка зазначила, що з початком воєнних дій суттєво зросла потреба у роботі психологів з вразливими категоріями населення, у наданні їм першої психологічної допомоги та психологічної підтримки. Разом з тим, підвищуються вимоги до роботи психолога. І хоча в загальному робота психолога у соціальній сфері не відрізняється від його роботи у інших галузях, все ж має свої особливості, які потрібно знати та орієнтуватися в них.

Координатором навчання Інесою Юзьковою зосереджено увагу на основних напрямках діяльності та завданнях психолога, який працює у закладі, що надає соціальні послуги; участі психолога у веденні випадків отримувачів соціальних послуг, на документуванні проведеної роботи.

Психолог Вінницького обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук, опираючись на власний досвід роботи, наголосила на необхідності постійного підвищення фахового рівня, що є передумовою зростання довіри отримувачів соціальних послуг до спеціалістів.

Підводячи підсумки зустрічі, заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб Ольга Слободяник зазначила, що посилення роботи психологів у громаді та психологічної складової в структурі соціальних послуг, є одним із пріоритетних напрямків роботи надавачів соціальних послуг у 2023 році; відмітила важливість налагодження системи психологічної підтримки в громаді, потребу в обміні досвідом спеціалістів та необхідність систематичних навчань.

У зв’язку з цим заплановано проведення щоквартальних тренінгів в режимі офлайн, тематичних онлайн вебінарів щодо надання психологічної підтримки окремим категоріям отримувачів послуг, групових та індивідуальних супервізій.

Наступну зустріч психологів заплановано на 26 квітня 2023 року в рамках навчального тренінгу «Ментальний і емоційний добробут, навички саморегуляції».

2