Війна позначається на свідомості кожного члена родини: на чоловікові, дружині, дітях і на близьких цієї сім’ї. І саме сім’я має слугувати ресурсом для відновлення і зцілення кожного члена родини.

20 квітня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб продовжено цикл навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей захисників та захисниць України.

Спікером заходу втретє став Сергій Міщук – національний тренер, супервізор Міністерства у справах ветеранів, координатор проекту "Психологічна підтримка під час війни", який реалізується за підтримки першої леді Олени Зеленської.

Під час зустрічі С. Міщук зосередив увагу учасників на особливостях взаємодії з дружинами військовослужбовців. Спікер зазначив, що коли чоловіків мобілізують на військову службу, сім’ї переживають психологічну травму. Жінки переживають страх втрати та постійну тривогу, що поступово накопчуються та призводять до депресії та інших розладів. Вони переживають усі реакції стресу: від шоку до адаптації до нових умов життя. У важких ситуаціях може розвиватись навіть стресовий розлад. Тому важливо розуміти психоемоційний стан жінок у кожному періоді реакції на стрес, а також, якої саме допомоги і підтримки вони потребують.

Сергій Міщук також надав поради з пошуку і актуалізації особистісного ресурсу в стресових ситуаціях та відповів на численні запитання учасників заходу.

1