Найважливішим, як в мирні часи, так і в умовах війни, для будь-якої дитини є її родина, яка стає осередком безпеки, захисту та любові. Саме родина є тим оберегом, який дарує дитині щастя. На жаль, не всі діти сьогодні мають можливість жити у своїй сім’ї. Це стосується дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування; турбота про них – завдання держави, на яку покладено обов’язок щодо їх належного утримання та виховання. Тому завжди перед державою першочергово постає питання - знайти для дітей максимально безпечне місце в сімейних формах виховання.

Влаштуванню дитини до сім’ї передує відповідне навчання кандидатів у обласному центрі соціальних служб. 24 квітня 2023 року розпочався тренінг для 11 кандидатів в опікуни, піклувальники та усиновителі.

Вінниччина є відносно безпечним для населення регіоном, тому навчання опікунів /піклувальників та усиновлювачів триває в повному обсязі - 8 днів. У навчанні беруть участь кандидати з громад Вінницького, Гайсинського, Тульчинського районів та м. Вінниця.

Ідентичне навчання у 2023 році проводиться вже вчетверте.

Основна мета тренінгового курсу, який проводиться за українською версією програми «ПРАЙД» – формування свідомого рішення учасників тренінгу щодо виховання влаштованої дитини.

Тренінгова програма передбачає проведення рольових вправ, мозкових штурмів, презентацій, обговорення окремих тем і життєвих ситуацій, перегляд відеофільмів у рамках визначених 10-ти навчальних модулів. Кожен учасник тренінгу активно включений у навчальний процес, має можливість у дружній обстановці, за підтримки координаторів та колег висловлювати свої думки та враження у щоденному колі обговорення.

Крім того, учасники навчання отримують домашні завдання, під час виконання яких закріплюють пройдений матеріал та опрацьовують свої спостереження і висновки у спеціальних розділах робочого зошита.

Під час повітряної тривоги передбачено продовження навчального процесу кандидатів в укритті.

1