26 квітня 2023 року у Ветеран хабі пройшов тренінг для психологів, які працюють у закладах та установах Вінницької області, що надають соціальні послуги сім’ям з дітьми та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах – центрах соціальних служб, центрах надання соціальних послуг, територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Тренінг розробили сертифіковані психологи Благодійного Фонду “Право на захист”, а провели фахівці його Служби турботи про психічне здоров’я для спеціалістів, які надають психологічну підтримку та допомогу вразливим категоріям населення, з урахуванням труднощів та особливостей роботи з ними.

Захід проведений на запит Вінницького обласного центру соціальних служб з метою підвищення професійного рівня та відновлення внутрішніх ресурсів психологів у роботі під час війни. Відкриваючи тренінг, директорка центру Олена Стоялова наголосила на важливості для кожного психолога закладу соціальної сфери не лише надавати психологічну допомогу тим, хто поруч і потребує підтримки, а й вчасно стабілізувати власні емоційні стани.

Під керівництвом тренерів психологи використали техніку опитувальника BASIC Ph, за допомогою якого дослідили власні ресурси в шести модальностях фреймворку, та опрацювали модель балансу (Кристал Пезешкіана) з метою пошуку нових стратегій розподілу енергії у чотирьох основних сферах життя: тіло, діяльність, контакти, сенси. Учасники мали змогу поділитися своїм минулим досвідом і напрацьованими у вправах новими стратегіями відновлення.

“Психологи говорили про те як важливо було зустріти колег і подбати про себе. Цінним був не лише тренінг, а й обмін досвідом про те як дбати про свій ментальний і емоційний добробут в умовах, коли навантаження на психолога непомірно зростає. Тренери не лише поділились знаннями і інструментами, а й надали безпечний простір для відреагування складних емоцій.” - говорить тренерка, клінічна психологиня та коордитаторка Західного регіону Служби турботи про психічне здоров'я Ольга Золотар.

Захід проведений у співпраці Вінницької обласної військової адміністрації та БФ «Право на захист» як партнером Консорціуму Захисту України (Ukraine Protection Consortium), координованого міжнародною гуманітарною організацією із захисту дітей Save the Children, в рамках проєкту «Захист життів за допомогою інтегрованої багатосекторальної підтримки», що реалізується за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA).

1