«Ти як?» Це просте запитання стало чи не головним для українців з початку війни. Способом піклування і виявом любові. З нього починаються повідомлення близьким, телефонні розмови. Однак чи питаємо ми «Ти як?» самі у себе, піклуючись про власний добробут?

Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?», ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має на меті допомогти подолати пов’язаний з війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів.

«На тлі щоденних тривожних новин, ракетних атак, людського горя й біди питати в себе «Ти як?» наче не на часі. Але насправді психологічний добробут та розуміння того, що відбувається в нашому внутрішньому світі, на часі як ніколи», – зазначила дружина Президента.

Щоб переконатися, що ви у нормі, просто зараз дайте відповіді на питання: Чи здатні ви сьогодні долати повсякденні стреси? Реалізувати свій потенціал? Продуктивно працювати? Чи вистачає вас ще й на життя вашої спільноти? Якщо відповідь ствердна по всіх пунктах — дуже добре. Якщо будуть «ні» — то вам потрібна підтримка.

У межах програми створено спеціальну сторінку: https://howareu.com/ , де запропоновані контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров’я – своє та людей поруч.

На сайті програми «Ти як?» ви знайдете:
•техніки самодопомоги (зокрема швидкі техніки подолання стресу від українських зірок та телеведучих);
•відеоуроки, вебінари фахівців про подолання стресу;
•мобільні застосунки для ментальної підтримки;
•контакти гарячих ліній психологічної допомоги;
•групові та індивідуальні психологічні онлайн-консультації;
•надихаючі відеоролики про історії сили і стійкості українців у воєнний час.

“Ти як?” допоможе знаходити в собі сили, навчитися піклуватися про себе, опановувати стрес, тривогу, гнів та інші природні емоції, зробити піклування про своє ментальне здоров'я звичним для кожного українця.

Тут ви можете обрати соціальну мережу, де вам буде зручно дізнаватися про ментальне здоров’я й способи підтримати себе та інших; поділитися зі знайомими аптечкою, сайтом, або окремим відео з вправою для заспокоєння; роздрукувати і повісити постер десь в офісі чи на дошці оголошень, щоб люди дізналися, що «Ти як?» існує.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

3