З початку війни в Україні десятки тисяч людей вважаються безвісти зниклими. Переважну більшість з них було знайдено. Однак до цього часу офіційно підтверджено близько 23 тисяч осіб з числа військовослужбовців та цивільного населення, які вважаються безвісти зниклими за особливих обставин – внаслідок воєнних дій. Станом на 18 квітня зниклими безвісти вважають близько 7 тисяч військових.

04 травня 2023 року в режимі онлайн Вінницьким обласним центром соціальних служб продовжено цикл навчань для спеціалістів, які надають соціальні послуги і психологічну підтримку членам сімей захисників та захисниць України.

Спікером заходу стала Марія Довжик – регіональний координатор Уповноваженого Кабінету Міністрів України з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Зниклими безвісти близькими або родичами вважаються ті, з ким втрачено зв’язок через збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасову окупацію, надзвичайну ситуацію природного чи техногенного характеру. З чого почати й куди потрібно звертатися жителям Вінниччини для пошуку таких людей, розповіла на зустрічі М. Довжик.

"Найперше – потрібно подати заяву про розшук до відповідного територіального органу Національної поліції України. Зробити це можуть близькі родичі, члени сім’ї, представники військового формування чи будь-яка інша особа, якій стало відомо про зникнення. Там дадуть направлення на безкоштовну здачу зразків ДНК. Відомості про факт зникнення вносяться до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Якщо йдеться про військового, необхідно додатково звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки", – роз’яснила регіональний координатор.

Саме з моменту внесення відомостей до Реєстру про факт зникнення, особа вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин. Родичі військовослужбовців, які офіційно визнані зниклими безвісти під час бойових дій, можуть отримувати у повному розмірі грошове забезпечення, що нараховується їхнім близьким.

Щодо самостійного пошуку зниклої людини, то Марія Довжик застерегла, що користуватися неофіційними спеціальними телеграм-каналами та соціальними мережами варто обережно, щоб не нашкодити близькій людині, яка розшукується. Особливо, якщо про те, що це військовий, йдеться у повідомленні. Головне – вірити достовірній і перевіреній інформації з офіційних джерел.

Марія Довжик також відповіла на численні запитання учасників заходу, залишила номери телефонів, на які можна звертатись за допомогою у пошуку зниклої особи.

1