8 травня 2023 року для працівників закладів, які надають соціальні послуги у територіальних громадах, практичним психологом вищої категорії Вінницького обласного центру соціальних служб Миколою Ільчуком проведено онлайн тренінг «Вікові особливості розвитку дитини. Затримка психічного розвитку».

До особливої компетентності фахівців із соціальної роботи та психологів відноситься цілісне уявлення та практичне розуміння принципів та закономірностей розвитку людини і його порушень. Розуміння працівниками соціальної сфери природи і суті розвитку надзвичайно важливе, бо психічні процеси чи поведінку клієнтів можна осягнути саме через оволодіння практичними навиками.

Учасники навчання опрацювали поняття розвитку людини, затримки психічного розвитку, розумової відсталості та практично застосовували набуті знання для характеристики основних етапів розвитку дитини. У ході розгляду вікової періодизації розвитку Еріка Еріксона, аналізували власний розвиток, розглядали деякі особливості розвитку дітей, що мають затримку психічного розвитку та ділились досвідом роботи з ними. Фахівці отримали інформацію про книги та інші друковані джерела у яких висвітлено питання розвитку дітей.

Працівники закладів, які надають соціальні послуги у територіальних громадах, зможуть використати знання щодо вікової періодизації для проведення оцінки потреб сімей у яких виховуються діти. Розуміння особливостей, характерних для кожного вікового періоду допомагатиме у визначенні стратегій роботи з особами та сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах.

1