Соціальна робота – це складний процес, що вимагає міцних знань з менеджменту, психології, соціології, педагогіки, медицини та ін. Це професія, що динамічно розвивається, являє собою соціальний механізм, здатний реагувати та компетентно вирішувати соціальні проблеми на всіх рівнях громадської структури і доходити до конкретного члена суспільства.

Саме тому з метою поновлення базових знань для працівників закладів, які надають соціальні послуги у територіальних громадах 11 травня 2023 року практичним психологом Вінницького обласного центру соціальних служб Роксаною Пилявець проведено онлайн тренінг «Емоційна сфера особистості. Емоції та почуття. Допомога дитині у подоланні втрат». Тренінг є одним із циклу одноденних тренінгів у онлайн режимі, які сприяють кращому розумінню питань базових програм підвищення кваліфікації спеціалістів, які працюють з сім’ями, що перебувають в складних життєвих обставинах та сім’ями, де виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування та іншим вразливим категоріям населення.

У тренінгу взяли участь 32 працівники із 18 закладів, які надають соціальні послуги. Під час тренінгу розбирали поняття емоційної сфери особистості, а також алгоритм надання допомоги дитині у подоланні втрат.

Емоції – дуже складне явище. Перш за все, емоції не існують як окремий механізм у мозку людини. Емоція – це частина алгоритму прийняття рішення. Її суть не у тому, щоб викликати якесь почуття, а у тому, щоб запустити стратегію поведінки. Як ми вирішуємо, чи щось для нас є красивим чи потворним? Ми інстинктивно хочемо або наблизитися до об’єкта, або віддалитися. Це і є механізм роботи емоцій.

4