Психологічний стан та психічне здоров’я під час військових дій є вкрай важливим, адже війна виснажує нас фізично та психологічно. Попри те, що наша психіка здатна адаптуватися під будь-які труднощі, кожен день бойових дій пережити надзвичайно складно. Багато людей переживають виснаження, спустошення, втому, відчуття тривоги й паніки. У цей непростий час варто підтримувати себе, рідних та близьких. Це життєво необхідно для того, щоб зберегти здоров’я – фізичне та психологічне.

28 та 30 червня 2023 року психологами Вінницького обласного центру соціальних служб – Тетяною Більо та Роксаною Пилявець – проведено чергове навчання для надавачів соціальних послуг територіальних громад Вінницької області з метою реалізації програми стрес-менеджменту «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+). Фахівці успішно опанували навички надання першої психологічної допомоги, подолання стресу, а також навички фасилітації різних груп населення і готові впроваджувати програму у територіальних громадах.

Мультимедійний курс розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров’я та реалізується в рамках Всеукраїнської програми ментального здоровя World Health Organization за ініціативи першої леді Олени Зеленської як груповий курс управління стресом для підтримки людей, які переживають складні життєві обставини (особисті труднощі, стрес, насильство, хвороби, відсутність економічних можливостей, стихійні лиха, військові дії тощо). Навички, які учасники набувають, розвивають та вдосконалюють під час курсу, направлені на подолання та управління стресом у місцях, де може бути важко забезпечити або контролювати більш ресурсомісткі психологічні втручання.

11