15 лютого відбулась колегія служби у справах дітей Вінницької військової адміністрації, у якій взяла участь директор обласного центру соціальних служб Олена Стоялова.

Під час відкриття наради перший заступник начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна налаштувала усіх учасників на дієвий і активний рік, поставивши чіткі орієнтири – максимум уваги приділити дітям, які влаштовані до закладів інституційного догляду та виховання, та створити у кожній громаді достатню кількість доступних сімейних форм влаштування та не менше однієї сім’ї патронатних вихователів.

Начальник служби Тетяна Дорош здійснила аналіз діяльності служб у 2023 році за пріоритетними напрями. Серед розглянутих питань звернула увагу на важливість організації та надання необхідних соціальних послуг на місцях.

Олена Стоялова більш детально зупинилась на питаннях надання послуг, в т. ч. послуги соціального супроводу сім’ям, в яких батьки не виконують батьківські обов’язки, де існує ризик соціального сирітства, в яких дітей відібрано за рішенням суду без позбавлення батьків батьківських прав, діти з яких перебувають у закладах інституційного догляду і виховання.

Крім того, директорка закладу представила бачення обласного центру соціальних служб щодо першочергових кроків у рамках міжвідомчої взаємодії структур та служб регіонального рівня та рівня громад на етапі реорганізації Вінницького та Тульчинського будинків дитини: від моніторингу готовності сімей до повернення дітей та оцінки їх спроможності забезпечувати потреби дітей – до планів заходів під кожну родину та індивідуальних планів соціального захисту кожної дитини з обов’язковим колегіальним розглядом випадків на засіданнях комісій з питань захисту прав дитини.

Олена Стоялова наголосила: «Особливо важливою складовою успіху в ході повернення до родин дітей, які перебувають у будинках дитини, є здійснення соціального супроводу усіх таких сімей. Це дозволить забезпечити адаптацію та підтримку сімей у процесі повернення дітей до родинного середовища та зменшити ризик соціального сирітства».

05