Вінницька обласна військова адміністрація у співпраці з Міністерством соціальної політики України проводить пілотування соціальної послуги соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей. Пілотування відбувається на базі одного з рекреаційних закладів за фінансової та методичної підтримки Товариства Червоного Хреста України.

Працівники Вінницького обласного центру соціальних служб у складі мультидисциплінарної команди з 22 по 28 січня 2024 року взяли участь у проведенні заходів соціальної та психологічної підтримки в рамках апробації Програми соціального відновлення ветеранів та членів їх сімей.

Учасниками заходів стали ветерани, які проживають у Вінницькій, Гніванській, Жмеринській, Немирівській, Турбівській, Хмільницькій, Якушинецькій територіальних громадах.

21 лютого 2024 року Вінницьким обласним центром соціальних служб проведено онлайн зустріч для спеціалістів вказаних громад, які будуть забезпечувати подальшу роботу з учасниками Програми та надавати соціальні послуги ветеранам та членам їх сімей відповідно до визначених потреб за місцем проживання.

До робочої зустрічі мали можливість приєднатись спеціалісти закладів, що надають соціальні послуги і в інших громадах. Завдяки цьому - ознайомилися з досвідом проведення Програми соціального відновлення ветеранів та їх сімей, долучились до подальшого планування вказаних заходів.

Директор обласного центру соціальних служб Олена Стоялова звернула увагу на те, що соціальна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей включає два етапи. Перший етап – це виконання Програми соціального відновлення ветеранів та членів їх сімей, який проводиться командою підготовлених фахівців у рекреаційному закладі. Другий етап передбачає здійснення заходів щодо індивідуальної соціальної адаптації за місцем проживання отримувача соціальної послуги, які зокрема спрямовані на збереження та відновлення соціальних та сімейних зв’язків, пристосування до змінених умов соціального середовища, забезпечення можливостей для подальшого планування особистого життя та професійного розвитку.

Досвідом участі у Програмі соціального відновлення ветеранів та членів їх сімей поділилась Інеса Юзькова, начальник відділу підвищення професійних компетенцій працівників надавачів соціальних послуг обласного центру соціальних служб. Вона розповіла про роботу мультидисциплінарної команди та заходи, які проводились, поділилась спостереженнями та враженнями від спілкування з ветеранами та членами їх сімей, надала поради щодо особливостей організації першого візиту в сім’ю ветерана.

Під час робочої зустрічі визначено перелік заходів, необхідних для продовження надання підтримки та соціальних послуг ветеранам та членам їх сімей, які брали участь у Програмі соціального відновлення, та послідовність їх проведення.

Крім того, за підсумками зустрічі заплановано проведення окремих зустрічей для методичного супроводу працівників кожної із 7 громад, в яких проживають ветерани.

01