26 лютого 2024 року на базі Вінницького обласного центру соціальних служб розпочалась нова зустріч прийомних батьків, для яких виховання успішної дитини, є пріоритетним довгостроковим завданням. Навчання з метою підвищення виховного потенціалу прийомних батьків та батьків вихователів «Терапевтичне батьківство - шлях до зцілення дитини» триватиме п’ять днів. Три дитячих будинки сімейного типу та п’ять прийомних сімей з п’яти територіальних громад активно включились в програму навчання, прагнучи глибинно зрозуміти чинники травмування дитини, її травматичний досвід та як саме такий життєвий багаж деформує світ маленької дитини.

Вдале поєднання психологічних методик та новітніх наукових досліджень з включенням аналізу реального травматичного досвіду дитини та її поведінкових особливостей, допоможе знайти відповіді на багато запитань, які хвилюють батьків. Увагу батьків буде акцентовано на особливостях процесу відновлення та зцілення дитини, формуванні стратегії взаємодії з дитиною з усвідомленням її дитячої травми, кроків щодо її проживання та корекції поведінки.

Практичний психолог обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук сприяє включенню рефлексії у батьків щодо психоемоційного стану дітей, визнанню почуттів, виявленню труднощів у поведінці кожної дитини та наданню їй своєчасної допомоги. Прийомні батьки та батьки-вихователі зможуть удосконалити свої знання щодо створення щирих стосунків в родині з прийняттям на емоційному рівні та формуванням у дитини відчуття безпечного середовища, що є першим кроком до її зцілення.

Крім того, увагу батьків буде зосереджено на важливості відновлення особистого психоемоційного стану. Під час взаємодії з психологом слухачі зможуть практично ознайомитись зі зцілюючими методами і техніками розслаблення та скласти програму дій щодо використання їх у дитячому середовищі.

01