26 лютого працівники обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, долучилися до навчання кандидатів в батьки-вихователі, прийомні батьки, усиновителі та опікуни.

Фахівці мобільної бригади під час зустрічі розповіли присутнім про види домашнього насильства, його ознаки, наслідки та про те яка відповідальність кривдника.

Учасники заходу зазначили, що їм буває важко відрізнити конфлікт від домашнього насильства. Фахівці пояснили, що домашнє насильство – це злочин, у якому порушуються права постраждалої особи, а конфлікт – це суперечки, що виникають між людьми в процесі спілкування, спільної діяльності через непорозуміння або відсутність згоди.

Мабуть, немає такої родини, в якій би не траплялися конфлікти, суперечки чи сварки, адже у людей можуть бути різні погляди та уявлення. Проте домашнє насильство не стосується розбіжності у поглядах, не є сімейним конфліктом. Насильство у сім’ї це контроль та влада, коли одна сторона диктує поведінку іншій, одна людина прагне контролювати іншу, використовуючи фізичну силу, економічні можливості, соціальний статус тощо. Насильство у сім’ї не обмежується одноразовим актом, воно характеризується циклічністю і поступовим посиленням. Кривдник свідомо використовує та повторює різні тактики впливу на постраждалу особу.

Працівники мобільної бригади наголосили, що пережите насильство виснажує, залишає глибокий слід і змушує відчувати цілий спектр протилежних емоцій. Психологічні прояви результатів насильницьких дій можуть спостерігатися в різних сферах життя людини і впливати на неї протягом тривалого періоду.

Насильству немає виправдань! Навіть найменший крок у напрямку протидії домашнього насильства може стати початком відновлення індивідуальності та самоповаги. Перший крок варто зробити разом з фахівцями. Телефонуйте за допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі:
068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
097 578 82 89 (психолог); Viber: 097 578 82 89.

Консультації надаються з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год, в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

1