У всьому світі люди стикаються з численними формами вкрай несприятливих обставин — починаючи з особистих труднощів і стресу, пов'язаного з роботою або сім'єю, і закінчуючи проблемами, що стосуються цілих спільнот, як от стихійні лиха, пандемії, війни, насильство, відсутність економічних можливостей тощо.

Для підтримки людей, які переживають такі вкрай несприятливі обставини, ВООЗ розробила курс для дорослих «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+). Це мультимедійний курс самодопомоги у боротьбі зі стресом, який складається з п’яти тематичних занять, тривалістю 1,5-2 години, які проводяться протягом п'яти тижнів у групах чисельністю до 30 осіб одночасно.

5 та 6 березня 2024 року, в рамках реалізації загальнодержавної програми ментального здоров’я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської, психологами Вінницького обласного центру соціальних служб Роксаною Пилявець та Тетяною Більо проведено тренінг з управління стресом для дорослих «Самодопомога плюс» [SELF-HELP PLUS, SH+]. Учасниками заходу стали 12 фахівців із соціальної роботи та психологів центрів надання соціальних послуг та центрів соціальних служб з 6 територіальних громад Вінницької області.

Навчання фахівців проводиться в форматі тренінгу, який адаптований до онлайн та офлайн форматів. Під час навчання фахівці отримують знання та формують уміння проводити курс «Самодопомога Плюс» в ролі фасилітаторів, набуваючи навичок не тільки турботи про себе, а й навчаючись прийомам психічної саморегуляції: управління своїм психоемоційним станом, який досягається шляхом впливу людини на саму себе за допомогою слів, уявних образів, управління м'язовим тонусом і диханням. Сюди також входить антистресове дихання, аутогенне тренування, медитація, релаксація, візуалізація ресурсного стану, тощо.

Багато людей застосовують стратегії самодопомоги, щоб зарадити легким симптомам, такими як тривога або поганий настрій. Самодопомога також є шляхом поліпшення загального психологічного добробуту.

Також доведено, що курс «Самодопомога Плюс» (SH+) не лише ефективний для зниження стресу, але й може запобігти виникненню психічних розладів.

1