Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя людини. Це поняття дуже широке і поєднує різні аспекти. Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником.

Під час війни багато українців відчувають симптоми тривоги, депресії, відсутність мотивації, а також мають проблеми зі сном та зниженою концентрацією уваги. Чимало людей скаржаться на виснаженість і відчуття нездатності ефективно займатися звичними щоденними справами.

Впливати на зовнішні чинники ми, на жаль, не завжди можемо, а попрацювати із зміною свідомості та ставленням до певних подій, людині під силу.

В рамках реалізації Всеукраїнської програми метального здоровʼя «Ти як?», ініційованої Першою леді Олена Зеленська, психологами Вінницького обласного центру соціальних служб – Тетяною Більо та Роксаною Пилявець – 29 та 30 квітня 2024 року проведено навчання для надавачів соціальних послуг територіальних громад Вінницької області щодо підготовки до проведення курсу управління стресом для дорослих «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+).

Завдяки цьому курсу люди, працюючи самостійно із своїм емоційним станом, набувають потрібних навичок управління власним стресом, у своєму темпі, у комфортних умовах, створених фасилітаторами групи.

Фахівці з 6 громад області успішно опанували навички надання першої психологічної допомоги, подолання стресу, а також навички фасилітації різних груп населення для впровадження програми у своїх територіальних громадах.

01