7 травня 2024 року у Гайсинській територіальній громаді відбулась група зустрічей для родин опікунів та піклувальників, які протягом 10 місяців були охоплені проєктом «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику».

Проєкт реалізувався громадською організацією «Ліга соціальних працівників України» у 17 громадах Вінницької області.

Захід відвідали більше 30 родин, які на завершення проєкту отримали гуманітарну допомогу від Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, що профінансована за підтримки Європейського Союзу у вигляді "Пакунків тепла".

Зустріч проведено у співпраці фахівців Мобільної бригади Вінницького обласного центру соціальних служб, регіонального координатора проєкту та Центру надання соціальних послуг Гайсинського міської ради.

Завдяки заходу не лише підсумовано проєкт, але й проведено тренінгове заняття щодо формування у дорослих навичок запобігання та протидії насильству в Інтернет-просторі.

Про безпеку в Інтернеті з опікунами та піклувальниками спілкувались керівник обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі Оксана Чорнобай та психолог Вікторія Асауляк.

Опікуни та піклувальники ознайомились з важливою інформацією про вплив соціальних мереж на формування психіки дитини та навчились застосовувати новітні програми, які допомагають контролювати поведінку дітей в інтернеті.

Пропонуємо декілька рекомендацій, що використовувались під час тренінгу та будуть корисними усім батькам:
• користуватись функцією «батьківського контролю»;
• взяти до уваги правило – перерва у користуванні гаджетами;
• домовлятись про вечерю з родиною без гаджетів
• домовлятись – куди ми не ходимо з гаджетом (наприклад, у ванну кімнату). Нерідко діти роблять фото в оголеному вигляді саме у ванній кімнаті;
• не постити фото, що компрометують дітей (наприклад, оголених немовлят) – фото залишаться в Інтернеті назавжди;
• запитувати дітей, чи дають вони згоду на те, щоб батьки запостили фото з ними;
• соціальні сторінки дітей мають бути закритими для всіх, крім друзів.

 1