10 травня 2024 року у Козятинській територіальній громаді відбулась група зустрічей для родин опікунів та піклувальників, які протягом 10 місяців були охоплені проєктом «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику».

Проєкт реалізувався громадською організацією «Ліга соціальних працівників України» у 17 громадах Вінницької області.

Захід відвідали 10 родин, які на завершення проєкту отримали гуманітарну допомогу від Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, що профінансована за підтримки Європейського Союзу у вигляді "Пакунків тепла".

Зустріч проведено у співпраці фахівців Мобільної бригади Вінницького обласного центру соціальних служб, регіонального координатора проєкту та Центру надання соціальних послуг Козятинської міської ради.

Завдяки заходу не лише підсумовано проєкт, але й проведено тренінгове заняття щодо формування у дорослих навичок запобігання та протидії насильству в Інтернет-просторі.

Про безпеку в Інтернеті з опікунами та піклувальниками спілкувались керівник обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі Оксана Чорнобай та психолог Вікторія Асауляк.

Завдяки розробленій працівниками обласного центру тренінговій програмі «Вплив негативних явищ та протидія насильству над дітьми в Інтернет-просторі» з опікунами обговорено та проаналізовано ризики, на які може наразитись кожен через необачну поведінку в Інтернеті - і дорослий, і дитина. Учасники ознайомились з важливою інформацією про вплив соціальних мереж на формування психіки дитини та навчились застосовувати новітні програми, які допомагають контролювати поведінку дітей в Інтернеті. Обговорили й правила використання Інтернету: як безпечно спілкуватися, користуватися ґаджетами, споживати контент; як в мережі проявляється сексуальне насильство та кібербулінг. Також переглянули та обговорили повчальне відео про секстинг.

На завершення зустрічі батькам та працівникам Козятинського центру надання соціальних послуг надано пам’ятки «Основні правила безпечної роботи в Інтернеті, про які варто сказати дітям», «Як розпізнати що дитина страждає від насильства», контакти «гарячих ліній» по запобіганню та протидії онлайн насильству:

• Національна поліція 102 або єдиний номер екстреної допомоги 112
• Департамент кіберполіції Національної поліції України 0 800 50 51 70
• Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті 1545*3 (1545, далі обрати 3)
• Національна «гаряча» лінія для дітей та молоді 0-800-500-225 або короткий номер 116 111.

 1