В Крижопільській селищній територіальній громаді завершено підготовку патронатних вихователів.

Робота патронатного вихователя потребує спеціальної підготовки та професійної майстерності щодо налагодження стосунків з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, оцінки її потреб, створення сприятливих, комфортних умов для розвитку та соціально психологічної реабілітації дитини, формування чи підтримки важливих для дитини родинних стосунків, підготовку дитини до повернення у свою сім’ю або налагодження контактів дитини з її новою сім’єю.

Саме тому програма підготовки патронатних вихователів є досить тривалою і складається з 12-ти навчальних модулів, у т. ч. модуля з підготовки міждисциплінарної команди, створеної в громаді для роботи з дітьми, які будуть влаштовані до сім’ї патронатного вихователя

15-16 травня 2024 року працівниками Вінницького обласного центру соціальних служб, Ольгою Слободяник та Світланою Осадчою, проведено 2-денне тренінгове навчання «Міждисциплінарна команда: партнерство та прийняття рішень у найкращих інтересах дитини».

Учасниками тренінгу стали працівники служби у справах дітей; центру надання соціальних послу; відділу освіти, молоді та спорту; управління соціального захисту населення та охорони здоров’я; завідувач амбулаторією; психолог інклюзивно-ресурсного центру, поліцейський офіцер громади; кандидатка в патронатні вихователі та її добровільний помічник. Крім того, у навчанні взяли участь фахівці із населеного пункту, в якому буде створено патронатну сім’ю: староста старостинського округу, директор та психолог школи, в якій будуть навчатися діти, влаштовані під патронат; які також входять до складу міждисциплінарної команди.

В ході опрацювання законодавства, перегляду відеосюжетів, презентацій, проведення рольової гри, обговорення навчального випадку опрацьовано порядок дій кожного із членів команди при влаштуванні дітей в сім’ю патронатного вихователя та здійснення заходів соціального захисту таких дітей.

Після отримання рекомендацій за результатами навчання та укладання угоди між виконкомом селищної ради та патронатним вихователем, до його родини можуть бути тимчасово влаштовані діти із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

 03