16 травня методист відділу організації навчальних заходів для сімейних форм виховання Вінницького обласного центру соціальних служб Ірина Пригалінська провела інформаційно-просвітницьку зустріч з відвідувачками безпечного простору для жінок і дівчат «Затишно space» на тему: «Знайомимось із формами сімейного влаштування дітей».

Учасниці отримали інформацію про сім’ї, в які можуть бути влаштовані діти, які залишилися без піклування батьків, а також про вимоги, що ставляться перед тими людьми, які такі сім’ї хочуть створити.

В Україні на державному рівні існує 4 форми сімейного влаштування:

усиновлення (удочеріння), встановлення опіки та піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

Крім того діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, можуть скористатися послугою влаштування в сім’ю патронатного вихователя.

Відвідувачки простору ознайомилися із особливостями кожної форми сімейного влаштування дітей, кроками, які необхідно зробити для їх створення, а також зі структурами та організаціями, які захищають дитину та надають підтримку сім’ї.

Крім того, учасниці зустрічі цікавилися таким видом діяльності як наставництво. Це – добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, індивідуальної підтримки та допомоги у підготовці до самостійного життя.

Відвідувачок простору також зацікавили психологічні особливості дітей, які переживають переміщення, процес їхньої адаптації в нових сім’ях та безпосередньо саме навчання кандидатів.

Проведення подібних інформаційних зустрічей планується і в майбутньому.

За даними Служби у справах дітей Вінницької ОВА станом на 01 квітня 2024 року на обліку служб у справах дітей області перебуває 2271 дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування. В закладах знаходяться близько 100 дітей, інші – у сімейних формах виховання – під опікою, піклуванням, в сім’ях родичів, знайомих, в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу.

Для довідки:
«Затишно space» – Всеукраїнська мережа просторів для жінок та дівчат. Мета простору – захищати відвідувачок і забезпечити надання психологічної, соціальної та юридичної допомоги. Також діяльність простору спрямована на протидію ґендерно зумовленому насильству. Всі послуги є безоплатними. «Затишно space» є місцем для саморозвитку та навчання. Проєкт реалізується Благодійним фондом “Схід SOS”.

Адреса: м. Вінниця, вул. Порика, 19 (приміщення 72).

Телеграм канал: https://t.me/zatyshnoVinnytsia

1