Під час війни багато українців відчувають симптоми тривоги, депресії, відсутність мотивації, а також мають проблеми зі сном та зниженою концентрацією уваги. Чимало людей скаржаться на виснаженість і відчуття нездатності ефективно займатися звичними щоденними справами.

Впливати на зовнішні чинники ми, на жаль, не завжди можемо, а попрацювати зі зміною свідомості та ставленням до певних подій - людині під силу.

Вінницьким обласним центром соціальних служб розпочато проведення курсу управління стресом «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+). 17 травня фахівчині відділу методичного забезпечення соціальної роботи Роксана Пилявець та Оксана Чорнобай провели першу сесію для відвідувачок безпечного простору «Затишно space».

Під час заняття жінки відпрацювали першу навичку «Заземляємось». Заземлення означає повернення нашої уваги до моменту тут-і-зараз, замість того, щоб опинитися в полоні емоційних бур. Якщо ми будемо піклуватись про себе, про своє ментальне та фізичне здоров я - нам буде значно легше пережити усі випробування нашого життя.

Курс управління стресом «Самодопомога Плюс» розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров я як груповий курс, який має на меті допомогти дорослим людям, які перебувають у вкрай несприятливих умовах, навчитись управляти стресом. Доведено, що у дорослих, які переживають стрес, «Самодопомога Плюс» запобігає виникненню психічних розладів.

Складається курс з аудіозаписів та ілюстрованого посібника «Важливі навички в періоди стресу». Такий формат дозволяє людям, які не мають фахової підготовки у сфері психічного здоров я, пройти тренінг, а потім проводити його для інших груп.

Проведення повного курсу (5 сесій) для відвідувачок безпечного простору «Затишно space» планується по п ятницях.

Для довідки:

«Затишно space» – Всеукраїнська мережа просторів для жінок та дівчат. Мета простору – захищати відвідувачок і забезпечити надання психологічної, соціальної та юридичної допомоги. Також діяльність простору спрямована на протидію ґендерно зумовленому насильству. Всі послуги є безоплатними. «Затишно space» є місцем для саморозвитку та навчання. Проєкт реалізується Благодійним фондом “Схід SOS”.

Адреса: м. Вінниця, вул. Порика, 19 (приміщення 72).

Телеграм канал: https://t.me/zatyshnoVinnytsia

1