20 травня Вінницьким обласним центром соціальних служб розпочато навчання з метою підвищення виховного потенціалу прийомних батьків та батьків вихователів. Тренінг триватиме тиждень і завершиться 24 травня 2024 року. Це – п’ята зустріч щодо терапевтичного батьківства, в якій беруть участь 4 прийомні родини та 2 дитячих будинки сімейного типу з 6 територіальних громад.

Практичний психолог обласного центру соціальних служб Тетяна Ковальчук розпочала з батьками обговорення того як саме травматичний досвід впливає на поведінку дитини, її розвиток та взаємовідносини з оточенням. Програмою передбачено проведення аналізу поведінкових особливостей дітей та їх життєвих історій, яке допоможе батькам зрозуміти травматизацію дитини та сформувати кроки для подальшої взаємодії з нею, процесу відновлення та зцілення дитини.

Серед питань, які буде розглянуто психологом - важливість обізнаності батьків стосовно попереднього місця перебування дитини (сім’я у складних життєвих обставинах, заклад інституційного догляду і виховання) та створення безпечного середовища для формування довірливих стосунків у родині.

Участь у навчанні та презентація дають можливість кожній прийомній сім’ї та дитячому будинку сімейного типу поділитися досвідом виховання усіх дітей, які влаштовані до їх родин, та отримати рекомендації щодо розвитку і виховання кожної дитини.

1