28 травня 2024 року у Теплицькій територіальній громаді відбулась група зустрічей для родин опікунів та піклувальників, які протягом 10 місяців були охоплені проєктом «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику».

Проєкт реалізувався громадською організацією «Ліга соціальних працівників України» у 17 громадах Вінницької області.

Захід відвідали 24 опікунські родини, які на завершення проєкту отримали гуманітарну допомогу від Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, що профінансована за підтримки Європейського Союзу у вигляді "Пакунків тепла".

Зустріч проведено у співпраці фахівців Мобільної бригади Вінницького обласного центру соціальних служб, регіонального координатора проєкту та Центру надання соціальних послуг Теплицької селищної ради.

Завдяки заходу не лише підсумовано проєкт, але й проведено тренінгове заняття щодо формування у відповідальних дорослих навичок запобігання та протидії насильству в Інтернет-просторі.

Про безпеку в Інтернеті з опікунами та піклувальниками спілкувались керівник обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі Оксана Чорнобай та психолог Вікторія Асауляк.

Учасники ознайомились з важливою інформацією про вплив соціальних мереж на формування психіки дитини та навчились застосовувати новітні програми, які допомагають контролювати поведінку дітей в Інтернеті. Відбулось обговорення правил використання Інтернету: як безпечно спілкуватися, користуватися ґаджетами, споживати контент; як в мережі проявляється сексуальне насильство та кібербулінг. Усі присутні переглянули та обговорили повчальне відео про секстинг.

Опікунам надано контакти «гарячих ліній» по запобіганню та протидії онлайн насильству:

• Національна поліція 102 або єдиний номер екстреної допомоги 112
• Департамент кіберполіції Національної поліції України 0 800 50 51 70
• Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті 1545*3 (1545, далі обрати 3)
• Національна «гаряча» лінія для дітей та молоді 0-800-500-225 або короткий номер 116 111.

1