Протягом червня фахівці Вінницького обласного центру соціальних служб провели навчання для двох груп осіб, які виявили бажання прийняти дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах та залишилися без піклування батьків, у свої сім’ї на виховання.

Кожне навчання проходить у тренінговій формі та триває 7 днів. Воно дає можливість учасникам опрацювати 8 ключових тем, які стосуються:
- особливостей розвитку дитини та причин його затримки
- психологічної травматизації та переживання втрати
- методів виховання та формування шляхів налагодження взаємин з дітьми
- підготовки до змін в особистому та сімейному житті
- організації переміщення та адаптації дитини в новій сім’ї,  а також огляду основ чинного законодавства щодо підтримки сімей з дітьми тощо.

Програма підготовки спрямована на те, щоб забезпечити майбутніх усиновлювачів, опікунів та прийомних батьків знаннями, які допоможуть їм впоратися з викликами виховання прийомних дітей.

Навчання проводиться на постійній основі фахівцями обласного центру соціальних служб, які є досвідченими тренерами з даної тематики, психологами, а також залучаються працівники обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалісти служби у справах дітей обласної військової адміністрації.

Основна мета тренінгового курсу, який проводився за варіативною програмою – формування свідомого рішення учасників навчання щодо виховання прийомних дітей та формування належного рівня батьківської компетентності.

В червні такі навчання пройшли 28 осіб, які виявили бажання створити 3 прийомні сім’ї, 1 дитячий будинок сімейного типу, 9 сімей усиновлювачів та 9 сімей опікунів.

Завершення навчання – це лише початок довгого шляху, але завдяки отриманим знанням та підтримці, майбутні усиновлювачі, прийомні батьки та опікуни готові прийняти виклики, які чекають на них попереду.

08