20 вересня працівники обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті, провели інформаційно-просвітницький захід у Студенянській сільській територіальній громаді.
В заході взяли участь старости старостинських округів, начальник служби у справах дітей, начальник відділу соціального захисту населення, директор КУ «Центр надання соціальних послуг», фахівець із соціальної роботи, заступник сільського голови, заступник директора гімназії с.Кукули та практичний психолог.
Однією з найбільш вразливих категорій осіб, які мають ризик опинитися в ситуації насильства, є жінки. Це відзначено у Законі «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який передбачає низку послуг та сервісів для постраждалих жінок, та гарантує невідворотність покарання для її кривдника.
За результатами проведеного дослідження ОБСЄ в Україні, щодо питання насильства над жінками (2 048 учасниць віком від 18 до 74 р.), отримано результати:
- 67% жінок стверджують, що у віці 15 років і старшому вони зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства з боку партнера або іншої особи. Найчастіше кривдниками виступають попередні партнери;
- 28% жінок у яких був раніше попередній партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного та/або сексуального насильства з його боку. До порівняння: 15% жінок, у яких зараз є партнер, стверджують, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства від свого нинішнього партнера; 24% від усіх жінок (віком від 18 до 74 років) стверджують, що вони зазнали фізичного та/або сексуального насильства від іншої, крім партнера, особи;
- 10% жінок стикалася з переслідуванням. Якщо брати до уваги жінок віком від 15 років і старших, то майже половина (49%) з них стверджує, що зазнала сексуального домагання.
За статистичними даними ГУНП у Вінницькій області протягом 2021 року підтвердилися 10235 фактів вчинення домашнього насильства, з них 6836 надійшло звернень від жінок, які постраждали від домашнього насильства.
Коли мова заходить про домашнє насильство над жінками, багато хто дивується - чому вона терпить знущання над собою? Як до такого взагалі дійшло? Чому вона не залишає кривдника та не розірве «коло насильства»? Відповіді прості, потрібно тільки визначити причини та наслідки домашнього насильства. Про це детально розповіла учасникам заходу, психолог Тетяна Більо. Відносини, які пізніше перетворюються в насильство, в більшості випадків починаються з красивих залицянь, подарунків, задоволення потреб, про які ніхто з попередніх чоловіків навіть не здогадувався. Процес проникнення насильства в відносини називається «процесом нормалізації насильства», який включає такі фактори, як порушення кордонів, ізоляцію та знищення самооцінки. Постраждала особа проходить цикл насильства, який має свої стадії або фази. Перша стадія, це безпосередньо сам випадок насильства, після чого відбувається заспокоєння та зменшення напруги, далі стадія примирення або фаза медового місяця, через деякий час знову починається посилення напруги і так по колу, до того часу поки постраждала не наважиться розірвати його. Розірвати коло насильства дуже важко. Рішенню «піти» передує тривала боротьба із сумнівами та страхами. Часто жінки роблять кілька спроб розірвати стосунки, але їх зупиняє посилення насильства та контролю з боку кривдника.
Як постраждала жінка може себе захистити на законодавчому рівні, як протидіяти та запобігти домашньому насильству та насильству за ознакою статі, розповіла Тетяна Бойко - провідний фахівець із соціальної роботи. Також вона зауважила про важливість взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.
Що таке безпечне місце перебування для жінок, які постраждали від домашнього насильства, та як постраждалій особі скористатися цією послугою, розповіла Оксана Чорнобай фахівець із соціальної роботи, обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.
Кожен з нас може допомогти постраждалій особі вийти з ситуації насильства та розірвати «коло насильства». Важливо не засуджувати жінку, проявити співчуття, виявляти розуміння і повагу та надати підтримку.

За допомогою до працівників обласної мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, можна звернутися:
068 586 03 55 (фахівець із соціальної роботи);
097 578 82 89 (психолог);
Viber: 097 578 82 89.
Консультації надаються з понеділка по четвер - з 9:00 до 18:00 год., в п’ятницю з 9:00 до 17:00 год.

12356